Projek Tepi : Nana & Azizul

prewed idea putrajaya

Salam dan selamat sejahtera. Kali ni aku cuba sesuatu yang baru. Member sekelas kat UKM mintak tolong buatkan poster untuk majlis kahwin diorang nanti. Jadi kali ni aku buat 2 dalam 1. Ambil gambar dan design poster. Diorang pilih Putrajaya sebagai lokasi. Putrajaya sangat besar rupanya dan banyak tempat untuk ambil gambar. Mungkin satu hari nanti aku akan buat koleksi gambar dan tempat yang best kat Putrajaya. Senang aku nak buat rujukan nanti.

Kegunaan Flash Waktu Siang
Kegunaan Flash Waktu Siang

Kali ni aku berpeluang untuk guna flash di luar dan waktu siang. Biasanya orang kata flash untuk ambil gambar dalam gelap. Tapi kegunaan flash sebenarnya banyak lagi dari tu. Seperti contoh yang aku tunjukkan kat atas. Flash berfungsi untuk menyerlahkan subjek dalam gambar. Sebab kadang-kadang bila kita dah set exposure untuk background yang cantik, subjek kita jadi gelap. Kat sini la pentingnya flash.

Idea poster kahwin

Seronok wo main flash ni. Lagi-lagi bila langit biru macamni. Aku ada banyak masa waktu shoot ni untuk test kekuatan flash. Hasilnya banyak la gambar aku ambil. Dari terang sampai la gelap. Huhu.

Idea poster Kahwin

Jadi ini antara design poster yang aku buat untuk diorang. Design poster ni jadi senang kalau ikut citarasa sendiri. Kalau ikut orang punya, memang payah. Sebab tu la kerja design ni sebenarnya susah. Nasib baik la diorang ni okay je dengan design aku 🙂

idea poster kahwin

Setakat ni dulu dari aku,

Dzul Fadli Akmal Bin Dzul-Kifli
Emel : dfakmal86@gmail.com
Laman Web : https://dzulfadliakmal.com/
Laman FB : https://www.facebook.com/dzulfadliakmalphotography

One thought on “Projek Tepi : Nana & Azizul

Tinggalkan komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s